QUÈ ÉS KIVA?
PILARS
OBJECTIUS
EFECTIVITAT
EINES
COM S'IMPLEMENTA
QUÈ ÉS L'ASSETJAMENT ESCOLAR
KIVA EN ELS MITJANS
MÉS DE 100 COL·LEGIS KIVA

KiVa és un programa de prevenció de l’assetjament escolar desenvolupat per la Universitat de Turku, Finlàndia, amb finançament del Ministeri d’Educació i Cultura de Finlàndia.

L’eficàcia de KiVa s’ha provat en estudis científics rigorosos que demostren que el programa redueix considerablement els casos d’assetjament.

KiVa s’ha arribat a implantar en el 90% de les escoles fineses i el seu èxit, a més, s’ha exportat a altres països del nostre entorn com ara Suïssa, Holanda, Regne Unit, Alemanya, França, Bèlgica, Itàlia, Luxemburg o Suècia.

Per primera vegada, el programa KiVa està disponible per implantar-se als centres educatius en castellà.

Pilars

KiVa preveu i tracta l’assetjament escolar mitjançant accions globals dirigides a tota la comunitat educativa.

 

1. Prevenció

Es pretén influir en les normes del grup mitjançant accions globals. S’ensenya els alumnes a assumir el seu deure de no fomentar l’assetjament i de donar suport a les víctimes.

2. Intervenció

El programa té accions específiques per a quan es produeixi un cas d’assetjament escolar. Van dirigides tant a l’assetjador com a l’assetjat, així com a diversos companys de la classe que han de donar suport a la víctima.

3. Supervisió

El programa inclou eines en línia per facilitar la supervisió constant de la situació al centre i dels canvis que es van produint.

 

 

L’objectiu de KiVa és educar i sensibilitzar tota la comunitat educativa d’alumnes, pares i docents sobre els diferents tipus d’assetjament (verbal, físic, ciberbullying…) i com detectar-los:

Formar els docents del centre amb les estratègies, metodologies i eines pràctiques per prevenir, intervenir i fer seguiment dels casos d’assetjament.
Ajudar els nens a desenvolupar la seva intel·ligència emocional i a reconèixer els propis sentiments i els dels companys, reforçant el seu sistema de valors per afrontar l’assetjament.
Oferir als pares informació sobre l’assetjament escolar donant-los pautes perquè puguin identificar-lo i tenir un paper clau en la comunicació escola-casa.

S’ha avaluat KiVa en un assaig amb  30.000 alumnes. En l’assaig queda demostrat que el programa redueix dràsticament els casos d’assetjament escolar detectats.

  • KiVa redueix també els casos d’ansietat i depressió i té un impacte positiu en la percepció que tenen els alumnes dels companys.
  • El 98% de les víctimes participants en converses amb els equips KiVa de les escoles van sentir que la seva situació havia millorat.
  • A banda dels països del nostre entorn, s’està implementant en altres com: Argentina, Estònia, Mèxic i Nova Zelanda i els seus resultats positius demostren que KiVa és efectiu també fora de Finlàndia.
  • Queda també demostrat que fa front als diferents tipus d’assetjament escolar: assetjament verbal, relacional, físic i el ciberassetjament. Així mateix, s’han observat efectes molt positius en la motivació i els resultats acadèmics i fa que als nens els agradi més l’escola.

 

MATERIALS KiVa

FORMACIÓ

VISIBILITAT Al CENTRE

EINES  EN LÍNIA  DE SEGUIMENT

Com s’implementa?

Per tal que qualsevol iniciativa en prevenció de l’assetjament sigui eficaç ha de consistir en un programa a diversos anys. KiVa estableix una durada mínima de tres anys al centre escolar.

KiVa disposa de 3 blocs de continguts o mòduls – Mòduls 1 i 2 per a primària i Mòdul 3 per a secundària. Cada mòdul té diferents tipus de materials que abasten tot el curs escolar.

El primer any tots els cursos del centre participen en les lliçons KiVa; el segon i tercer any les lliçons s’imparteixen a 1r i 3r de primària i 1r de secundària. D’aquesta manera tots els alumnes reben una base molt sòlida en la detenció i prevenció de l’assetjament i cada 3 anys reben una dosi de reforç.

 

La implementació de KiVa pas a pas:

 

Maig-setembre
Selecció d’equip KiVa dins del centre, formació per al centre i lliurament de materials

 

Juny-setembre
Reunions informatives amb tot el personal del centre, pares i alumnes

 

Continu
Lliçons KiVa i accions d’intervenció en casos d’assetjament

 

Continu
Seguiment dels casos d’assetjament i dels progressos del centre

Què és l’assetjament escolar?

És un comportament/tracte nociu i degradant que és:

Les conseqüències de l’assetjament:

 Víctima 
• Ansietat, depressió, solitud
• Baixa autoestima, reducció del rendiment escolar i dificultat per confiar en els altres en l’edat adulta

 

Assetjadors 
• Aprenen a utilitzar l’agressió com a mitjà per aconseguir allò que volen
• Risc de cometre delictes criminals en l’edat adulta

 

 

Assetjat i assetjador són víctimes del bullying

 

Més de 100 col·legis KiVa compromesos amb la prevenció de l’assetjament escolar

Ja són molts els professors que tenen experiència guiant el programa KiVa als seus centres i asseguren que els resultats són espectaculars.

Els alumnes es tornen conscients de què és un mal comportament i aprenen a demanar ajuda. Ja no parlen de “delatar” sinó que saben que tenen la responsabilitat d’ajudar els companys.

KiVa genera un clima de benestar a l’aula i això ho perceben els pares, que estan tranquils perquè tenen la garantia que el col·legi dels fills compta amb el programa l’eficàcia del qual han demostrat estudis científics.