KiVa és un programa de prevenció de l’assetjament escolar desenvolupat per la Universitat de Turku, Finlàndia, amb finançament del Ministeri d’Educació i Cultura de Finlàndia.
L’eficàcia de KiVa s’ha provat en estudis científics rigorosos que demostren que el programa redueix considerablement els casos d’assetjament.
KiVa s’ha arribat a implantar en el 90% de les escoles fineses i el seu èxit, a més, s’ha exportat a altres països del nostre entorn com ara Suïssa, Holanda, Regne Unit, Alemanya, França, Bèlgica, Itàlia, Luxemburg o Suècia.
Per primera vegada, el programa KiVa està disponible per implantar-se als centres educatius en castellà.
Pilars
KiVa preveu i tracta l’assetjament escolar mitjançant accions globals dirigides a tota la comunitat educativa.
1. Prevenció
Es pretén influir en les normes del grup mitjançant accions globals. S’ensenya els alumnes a assumir el seu deure de no fomentar l’assetjament i de donar suport a les víctimes.
2. Intervenció
El programa té accions específiques per a quan es produeixi un cas d’assetjament escolar. Van dirigides tant a l’assetjador com a l’assetjat, així com a diversos companys de la classe que han de donar suport a la víctima.
3. Supervisió
El programa inclou eines en línia per facilitar la supervisió constant de la situació al centre i dels canvis que es van produint.
L’objectiu de KiVa és educar i sensibilitzar tota la comunitat educativa d’alumnes, pares i docents sobre els diferents tipus d’assetjament (verbal, físic, ciberbullying…) i com detectar-los:
![]() |
Formar els docents del centre amb les estratègies, metodologies i eines pràctiques per prevenir, intervenir i fer seguiment dels casos d’assetjament. |
![]() |
Ajudar els nens a desenvolupar la seva intel·ligència emocional i a reconèixer els propis sentiments i els dels companys, reforçant el seu sistema de valors per afrontar l’assetjament. |
![]() |
Oferir als pares informació sobre l’assetjament escolar donant-los pautes perquè puguin identificar-lo i tenir un paper clau en la comunicació escola-casa. |
S’ha avaluat KiVa en un assaig amb 30.000 alumnes. En l’assaig queda demostrat que el programa redueix dràsticament els casos d’assetjament escolar detectats.
- KiVa redueix també els casos d’ansietat i depressió i té un impacte positiu en la percepció que tenen els alumnes dels companys.
- El 98% de les víctimes participants en converses amb els equips KiVa de les escoles van sentir que la seva situació havia millorat.
- A banda dels països del nostre entorn, s’està implementant en altres com: Argentina, Estònia, Mèxic i Nova Zelanda i els seus resultats positius demostren que KiVa és efectiu també fora de Finlàndia.
- Queda també demostrat que fa front als diferents tipus d’assetjament escolar: assetjament verbal, relacional, físic i el ciberassetjament. Així mateix, s’han observat efectes molt positius en la motivació i els resultats acadèmics i fa que als nens els agradi més l’escola.
MATERIALS KiVa

MANUALS
Manuals per als docents amb activitats per als alumnes.

ENTORN VIRTUAL
Un entorn virtual amè que repta l’alumne a afrontar possibles situacions d’assetjament.

GUIA D’IMPLEMENTACIÓ DE QUALITAT DEL PROGRAMA KiVa
Recomanacions per a una implementació de qualitat.
FORMACIÓ

EXPERTS
Formació per experts KiVa certificats per la Universitat de Turku, Finlàndia.

GUIA PER A FAMÍLIES
Guia per a famílies que explica el programa KiVa, la psicologia de l’assetjament i dona pautes per detectar-lo i consells sobre què fer en cas que el seu fill pateixi assetjament.
VISIBILITAT Al CENTRE

PLACA
Placa KiVa per al centre.

ARMILLES I PÒSTERS
Les armilles i els pòsters KiVa fan que el programa tingui visibilitat al centre i l’alumne sàpiga a qui acudir en cas d’assetjament.
EINES EN LÍNIA DE SEGUIMENT

ENQUESTES
Enquestes i seguiment per comprovar l’eficàcia del programa al centre.

FORMULARIS
Formularis i protocols per registrar, tractar i fer seguiment dels casos d’assetjament.
Com s’implementa?
Per tal que qualsevol iniciativa en prevenció de l’assetjament sigui eficaç ha de consistir en un programa a diversos anys. KiVa estableix una durada mínima de tres anys al centre escolar.
KiVa disposa de 3 blocs de continguts o mòduls – Mòduls 1 i 2 per a primària i Mòdul 3 per a secundària. Cada mòdul té diferents tipus de materials que abasten tot el curs escolar.
El primer any tots els cursos del centre participen en les lliçons KiVa; el segon i tercer any les lliçons s’imparteixen a 1r i 3r de primària i 1r de secundària. D’aquesta manera tots els alumnes reben una base molt sòlida en la detenció i prevenció de l’assetjament i cada 3 anys reben una dosi de reforç.
La implementació de KiVa pas a pas:
Maig-setembre
Selecció d’equip KiVa dins del centre, formació per al centre i lliurament de materials
Juny-setembre
Reunions informatives amb tot el personal del centre, pares i alumnes
Continu
Lliçons KiVa i accions d’intervenció en casos d’assetjament
Continu
Seguiment dels casos d’assetjament i dels progressos del centre
Què és l’assetjament escolar?
És un comportament/tracte nociu i degradant que és:
Les conseqüències de l’assetjament:
Víctima
• Ansietat, depressió, solitud
• Baixa autoestima, reducció del rendiment escolar i dificultat per confiar en els altres en l’edat adulta
Assetjadors
• Aprenen a utilitzar l’agressió com a mitjà per aconseguir allò que volen
• Risc de cometre delictes criminals en l’edat adulta
Assetjat i assetjador són víctimes del bullying

11 TV. Vaya Noche
KiVa. Nos acompañarán Mónica García Celaá, directora del IES Fuente Fresnedo, e Izaskun Sarabia, concejala de educación y cultura de Laredo.

Telecinco
Informativos T5. Kiva, el método finlandés que reduce un 90% los casos de bullying: tercero de primaria, el peor curso

20 Minutos
Raquel Pastor, psicóloga: «El bullying ha bajado a edades más tempranas. El índice más alto está en 3º de Primaria»

ABC Educación
Christina Salmivalli es investigadora y cofundadora del programa KiVa, el exitoso método finlandés con el que el país ha conseguido reducir de manera notable los casos de «bullying» en las aulas

ABC educación
Así es KiVa (Macmillan Education), el programa número 1 en prevención del acoso escolar

La Comarca de Puertollano
Los partícipes del programa ‘Kiva’ en Argamasilla de Calatrava ponen en común los avances logrados a lo largo del curso

Telemadrid
Kiva, el programa contra el acoso escolar que triunfa en Finlandia, se impartirá en España

El Economista
KIVA, el programa contra el acoso escolar que triunfa en Finlandia, se impartirá en castellano por primera vez en España

EuropaPress
KiVa, el programa contra el acoso escolar que triunfa en Finlandia, se impartirá en España

NoticiasCanarias
KiVa, el programa contra el acoso escolar que triunfa en Finlandia, se impartirá en España

Educación. Articulos educativos.com
KiVa, el programa finlandés contra el acoso escolar, ahora en castellano

La Provincia. Diario de Las Palmas
Las tres claves con las que Finlandia ha logrado dejar atrás el acoso escolar
Més de 100 col·legis KiVa compromesos amb la prevenció de l’assetjament escolar
Ja són molts els professors que tenen experiència guiant el programa KiVa als seus centres i asseguren que els resultats són espectaculars.
Els alumnes es tornen conscients de què és un mal comportament i aprenen a demanar ajuda. Ja no parlen de “delatar” sinó que saben que tenen la responsabilitat d’ajudar els companys.
KiVa genera un clima de benestar a l’aula i això ho perceben els pares, que estan tranquils perquè tenen la garantia que el col·legi dels fills compta amb el programa l’eficàcia del qual han demostrat estudis científics.
Resultats Qüestionaris Juliol 2020
Ja estan disponibles els resultats a l’enquesta per a docents que les escoles que estan implantant el Programa KiVa van realitzar a finals del passat curs.
Aquests resultats mostren com s’ha implementat el programa en aquests centres indicant també la qantitat de persones que han realitzat l’enquesta.
Per accedir als resultats de la mateixa els professors i coordinadors dels col·legis que estan implantant el Programa KiVa només han d’entrar en aquest link http://data.kivaprogram.net/es/encuesta-para-personal/stats/ i introduir l’ID del centre i la contrasenya de professor.
Us recordem que aquests registres són molt importants per poder valorar l’avanç del programa KiVa al vostre centre educatiu i comprovar la seva evolució any rere any.
Esperem que aquesta informació us sigui de gran utilitat.
Per a qualsevol dubte o suggeriment recorda que et pots posar en contacte amb el nostre equip kiva a kiva@macmillan.es
Nova Intranet KiVa 2020-21
Desde Macmillan Education seguim treballant per proporcionar un millor servei i eines als centres que implanten el porgrama KiVa.
Aquest curs 2020-21 ens complau anunciar el llançament de la nova intranet KiVa. En ella a més de poder accedir a tots els recursos de suport del programa (PDFs, Vídeos, formularis, etc.) hem incorporat noves funcionalitats com:
- Accés directe els resultats dels qüestionaris.
- Gestió de les claus del centre.
- Accés a tot el contingut des d’un únic lloc.
A més la nova intranet permet als Coordinadors KiVa del centre tenir un tipus d’accés especial per poder veure contingut addicional i poder ajudar-los en la gestió i coordinació de la implantació de el Programa KiVa al seu centre.
L’accés a la nova intranet es pot realitzar de forma senzilla des de:
https://espanaandorra.kivaprogram.net/
Per a qualsevol dubte o suggeriment recorda que et pots posar en contacte amb el nostre equip KiVa a kiva@macmillan.es
Contingut extra sobre Ciberassetjament
Conscients de la creixent preocupació sobre el tema del ciberassetjament entre els joves, l’equip KiVa a Finlàndia ha elaborat una nova lliçó per poder ampliar i treballar aquests conceptes.
Recordem que la millor solució davant l’assetjament és sempre l’educació i la prevenció. Amb aquesta lliçó els alumnes aprendran:
- A reconèixer l’assetjament en un entorn online.
- Formes de prevenir-ho.
- Com actuar davant d’aquest tipus d’intimidació.
En breu farem arribar a tots els centres usuaris de KiVa aquest nou contingut perquè el treballin a classe.
Per a qualsevol dubte o suggeriment recorda que et pots posar en contacte amb el nostre equip KiVa a kiva@macmillan.es
Concurs: “Propòsits d’any nou KiVa“
Ara que arriba Nadal, més que mai volem destacar el valor de la convivència escolar que esteu treballant en els centres dins el Programa KiVa.
Us proposem una activitat perquè motiveu als vostres alumnes i us animeu a compartir la vostra iniciativa per a la prevenció de l’assetjament escolar.
Participar és molt fàcil!:
- Fes reflexionar la teva classe sobre quins seran els vostres “propòsits d’any nou KiVa per al 2020”.
- Plasmeu-los en un pòster, una targeta o en el suport que més us agradi.
- Compartiu-los a les vostres xarxes socials amb el hashtag #SomosColeKiVa
La proposta que compti amb més vots en xarxes socials aconseguirà un premi KiVa per a la seva escola!
L’escola que aconsegueixi més likes en xarxes socials guanyarà una classe exclusiva KiVa desenvolupada i dinamitzada per experts formadors certificats en el programa per la Universitat de Finlàndia.
A més, maquetarem i imprimirem els seus propòsits d’any nou KiVa en format pòster perquè el pugueu posar a la vostra classe i així tenir-los ben presents durant tot l’any.
Animeu-vos a participar, compartiu els vostres propòsits d’any nou KiVa i feliç 2020!
KiVa – L’eficàcia del programa que mesurem anualment
Una de les claus de l’èxit del programa KiVa és poder mesurar la seva efectivitat any rere any. Per poder realitzar aquest seguiment, és necessari i molt recomanable que els alumnes dels centres dins el programa KiVa realitzin un qüestionari online. Tenen de termini fins al 20 de desembre.
El qüestionari és online però només es podrà emplenar de dilluns a divendres i en horari de 7:45 a 17.30 hores i haurà de ser realitzat per tots els alumnes de l’escola, estiguin rebent o no lliçons KiVa aquest any.
Accés per al professor KiVa:
- Entra a http://www.kivaprogram.net/catala
- Al menú de l’esquerra punxa a Iniciar sessió e introdueix l’ID Escola i la contrasenya del professor.
- Selecciona “Enquesta”al menú de l’esquerra. Pots seleccionar “Instruccions per l’Enquesta” de 1r a 3r Primària o de 4t Primària a 4t ESO.
Accés dels alumnes a l’Enquesta: l’enllaç directe és http://www.kivaprogram.net/catala/enquesta
Han d’introduir l’ID Escola i la vostre contrasenya per a l’Enquesta.
Si teniu qualsevol dubte, podeu contactar amb atencióncliente@macmillaneducation.com
Al llarg del mes de gener les escoles dins del programa KiVa rebran els resultats d’aquesta enquesta.